God fiskevelferd inkluderer og betinges av et gunstig produksjonsmiljø, god biosikkerhet og fiskehelse, samt muligheten for naturlig atferd. Dette er viktige forutsetninger for god kvalitet, vekst og fôrfaktor, og lav dødelighet.
SINTEF har innenfor dette forskningsområdet kunnskap og metoder for å måle og analysere hvilke effekter miljøbetingelser på lokaliteter og posisjonering av anlegg kan ha på fiskevelferd og atferd. SINTEF har gjennom flere prosjekter fremskaffet kunnskap om velferdskritiske interaksjoner som kan oppstå under komplekse arbeids- og håndteringsoperasjoner og hvordan og i hvilken grad dette påvirker fisken. Innenfor dette fagområdet arbeides det med utviklingen av teknologiske verktøy for objektive måling av fiskevelferd, dokumentasjon av kritiske velferdsfaktorer under ulike avlusingsoperasjoner, økt kontroll under arbeidsoperasjoner med trenging av fisk og hvordan avfall fra notvask påvirker gjellehelsen til fisken.
Det utvikles teknologiske metoder for overvåkning av fiskevelferd ved hjelp av maskinsyn for identifisering av individer og måling av munnåpningsfrekvens som indikator på stress, overvåkning av lyd for å registrere endringer i stressnivå eller andre hendelser, og bruken av kromatisk konfokal sensor for måling av slimlagstykkelse på fisken.
SINTEF arbeider også med problemstillinger relatert til biosikkerhet i de ulike produksjons- og transportsystemene, fra RAS til åpne merder, og i brønnbåter. Innenfor dette området vektlegges det utvikling av teknologier, forebyggende tiltak og testregimer for å forhindre overføring og transport av patogen og virus, ofte i samarbeid med andre forskningsinstitutter, forvaltningen og havbruksnæringen.