Vi har lang erfaring knyttet til mikrobiell oljeutvinning (MEOR) med særlig fokus på biosurfaktanter og mikrobielle prosesser under høyt trykk slik som i oljereservoar.
Laboratoriefasiliteter som benyttes:
- Moderne mikrobiologilaboratorier utstyrt for både anaerobt og aerobt arbeid med mikroorganismer inkludert ekstremofile mikroorganismer.
- Molekylærbiologiske laboratorium med state-of-the art utstyr for 'omics and meta'omics forskning (Illumina MiSeq and ddPCR).
- Fermenteringslaboratorier og nedstrømprosessering; 32 laboratorieskala fermentorer (1-3 liter) og pilotskala fermentorer (50 og 300 liter) samt utstyr for celleresirkulering og gass-stripping.
- Massespektrometiske analyser; HPLCer, GC-MS, LC-MS, LC-Qtof, LC-QQQ, Rapid fire LC-MS, Field flow fractionation, ICP-MS, and FT-ICR.
- High throughput screening laboratorium (flere robotsystemer).
Nøkkelkompetanse og forskning
- Utvikling av nye mikrobielle prosesser. SINTEF er involvert i flere prosjekter knyttet til omdannelse av forskjellige typer råmateriale til biodrivstoff og plattformkjemikalier slik som etanol, butanol, butylbutyrate butyrat. Kjerneaktivitet er anaerob fermentering kombinert med bruk av gass-stripping for å fjerne inhiberende produkter, eller cellresirkulering for å øke cellemassen. Metagenomanalyser benyttes til taksonomisk klassifisere mikrobielle samfunn fra blandingsfermenteringer.Bioraffineri er et prioritert forskningsområde i SINTEF hvor det fokuseres både på nye metoder for effektiv fraksjonering av biomasse som f.eks. lignocellulose, krepseavfall og mikroalger, samt utvikling av effektive bioprosesser for utnyttelse av de forskjellige fraksjonene.
- Oljemikrobiologi og økt utvinning (MEOR). Mikrobiologiske og molekylærbiologiske metoder benyttes til å karakterisere og forstå mikrobielle miljø i oljereservoar og innvirkning på oljekvalitet og oljeproduksjon. Bioprospektering i naturlige miljø inkludert oljereservoar etter biologiske forbindelser som biosurfaktanter og biopolymere for anvendelse i MEOR strategier. High throughput screening av stammesamlinger og metagenombibliotek. Kultivering og karakterisering av mikroorganismer ved f.eks. reservoarbetingelser, Utførlig forståelse av mikrobielle konsortia i oljereservoar som bakgrunn for å evaluere potensiell effekt av EOR tiltak. Kjerneflømmeforsøk. (faktaark)
- Begroing/Biofilm. Et lab-skala flowsystem med definerte strømningsbetingelser koblet til EVOS Auto FL Imaging system benyttes for å karakterisere begroing/biofilmdannelse på ulike overflater, f.eks. for å bedømme effekten av ulike overflatebehandlingsmidler. Systemet brukes også til studier av til real-time biofilmutvikling av ulike bakterier og sopp.
- Mikrobiell degradering. Studier av mikrobiell degradering av tungt nedbrytbare forbindelser inkludert tungolje.
Relevante prosjekter:
- EcoLodge, "Efficient Production of Butyl-Butyrate from Lignocellulose Derived Sugars", a joint project with NTNU and Jadavpur University, Kolkata, India financed by NRC, EnergiX.
- Grail, "Glycerol Biorefinery Approach for the Production of High Quality Products of Industrial Value", FP7 Program project.
- BYEFOULING "Low-toxic cost-efficient environment-friendly antifouling materials", FP7 Program project.