I løpet av det siste tiåret har forskningsgruppen Strømningsteknikk i SINTEF Industri etablert verdensledende kompetanse innen fluidisert reaktorteknologi ved å bruke en strategi som synergistisk kombinerer eksperimenter og modellering. Selv om denne erfaringen ble oppnådd fra å utvikle avanserte reaktorkonsepter for lavkost CO2-fangst, kan den også brukes til optimalisering av eksisterende fluidiserte reaktor prosesser eller utvikling av nye teknologi på andre felt.
Vår ekspertise inkluderer følgende:
- Visualisering av strømning:
- Particle image velocimetry (PIV) og digital image analysis (DIA) for å visualisere strømning av partikler i fluidiserte reaktorer.
- Disse kvantitative dataene brukes for bedre forståelse av reaktordynamikk og for å validere Computational Fluid Dynamics (CFD) modeller.
- Demonstrasjon av nye reaktorkonsepter:
- Eksperimentelle reaktorer i lab-skala har vært konstruert og operert under høye temperaturer (opp til 1100 ° C), høyt trykk (opptil 20 bar) og sterke vakuum (ned til 0,05 bar).
- CFD-simuleringer kompletterer disse demonstrasjonene ved å bidra til design av demonstrasjonsreaktorene og ved å forbedre forståelse av eksperimentelle resultater.
- Storskala simuleringer av fluidisert reaktorer:
- Pilot- og industriell skala-reaktorer er utfordrende å simulere nøyaktig på grunn av det enorme antallet partikler i slike systemer.
- Vi har utviklet flerskala modelleringsteknikker for å muliggjøre beregningsmessig rimelige CFD-simuleringer for formålet med storstilt reaktordesign.
- I tillegg er det utviklet pragmatiske 1D- og 0D-reaktormodeller for å muliggjøre prosessimuleringer som involverer nye reaktorkonsepter med fluidisert reaktorer.
- Tekno-økonomisk analyse:
- Kvantifisering av virkningen av et nytt reaktorkonsept med fluidisert reaktorer på tekno-økonomisk ytelse er en viktig del av virksomhetssaken for videre oppskalering.
- Vi har lang erfaring med kombinert reaktor- og prosessimulering og økonomisk vurdering for benchmarking av nye fluidiserte reaktor-prosesser mot passende referanseteknologier.