Til hovedinnhold
Norsk English

Maritim transport

Globalisering, befolkningsvekst og bedre levestandard, gir stadig økende verdenshandel og transportbehov. Maritim transport er den mest energieffektive transportformen, og står for 80 % av verdens varefrakt. Norge er en av de ledende maritime nasjonene, både med tanke på eierskap av skip og leverandørindustri.

Kontaktpersoner

2,5 % av de globale klimagassutslippene kommer fra skipsfarten, og det er satt ambisiøse mål for utslippskutt frem mot 2030 og 2050. Miljøvennlighet kommer til å være den dominante utfordringen for maritim næring de kommende årene, som må løses samtidig som kravene til sikkerhet og kostnadsnivå opprettholdes. 

Nullutslipps drivstoff er en viktig del av løsningen, men tilgangen og prisen på disse drivstoffene vil bli en utfordring. Derfor vil det i fremtiden bli enda viktigere å redusere skipenes energiforbruk gjennom bedre design av skrog og propeller, effektive energisystemer og optimalisering av logistikk og operasjoner. Dette er områder vi i SINTEF fokuserer på, og hvor vi kobler teknologi-kompetanse med ekspertise på løsninger innen digitalisering og autonomi.

Ekspertiser

Laboratorier

Prosjekter

AirOcean -Luftsmøring for havgående fartøy

AirOcean -Luftsmøring for havgående fartøy

Start:
Slutt:

Hovedmålet til AirOcean er å redusere miljøfotavtrykket og øke energieffektiviteten til havgående fartøyer ved å tilby kunnskap for design og bruk av effektive luftsmøringssystemer (ALS).

Nyheter

Partnerskap skal få fart på maritim avkarbonisering

Partnerskap skal få fart på maritim avkarbonisering

SINTEF Ocean og Global Centre for Maritime Decarbonization (GCMD) har signert avtaler om felles innsats for å gjøre maritim sektor grønnere. Partnerskapet vil få fart på maritim avkarbonisering.

SINTEF deler skipsdesign-data

SINTEF deler skipsdesign-data

Nå kan alle interesserte laste ned data fra vår åpne skipsdesign og testplattform SINTEF Ocean Bulk Carrier (SOBC-1) for bruk i forskningsprosjekter og casestudier, for eksempel innen grønn skipsfart.

Vind i forskningsseilene hos SINTEF Nordvest

Vind i forskningsseilene hos SINTEF Nordvest

På syv år har én ansatt blitt til 16, og over 150 store og små forskningsprosjekt er gjennomført på Nordvestlandet. Nå satser de lokale forskerne videre når SINTEF Ålesund skifter navn til SINTEF Nordvest.

Programvare