Bærekraftig utnyttelse av ressurser innebærer blant annet å gjenbruke eller resirkulere restmasser. Her er noen eksempler på hvordan vi samarbeider med norsk industri:
Fanget CO2 blir bindemiddel i betong
I prosjektet Carbon4Minerals brukes CO2 fra industrielle røykgasser i lavkarbonbindemidler og byggematerialer.
Slagg i motorveier
I prosjektet Bærekraftig verdikjede og materialbruk i vegbygging går anleggsbransjen sammen for å teste og ta i bruk alternative materialer i vegbygging. SINTEF og Eramet har sammen dokumentert egnetheten til slagg i bærelag for motorvei.
I samme prosjekt samarbeider vi med Cemonite for å finne sementfrie løsninger basert på avgangsmasser fra Titania til injisering av sprekker i berg.
Slagg i betong
Slag2Value ser på gjenbruk av slagg fra Elkem sin produksjon av silisium og ferroilisium. Slagget kan gjenbrukes i betong etter separasjon av metallrester.
Kan vi gjenvinne metaller fra gammel ammunisjon ?
SINTEF samarbeider med Nammo NAD AS for å sikre forutsigbar drift og bedre utnyttelse av Astrup-gruva på Løkken. Vi jobber for langsiktig og bærekraftig bruk av underjordsanleggene ved å legge til rette for sikker og samfunnsnyttig destruksjon av utrangert ammunisjon.
Sammen med Nammo NAD AS og Stena Recycling AS ser vi også på muligheten for utnyttelse av den restmassen som fremkommer etter destrueringen. Om problemavfallet kan til verdifulle metaller for gjenbruk, kan Løkken på sikt bli et område for sirkulær forretningsvirksomhet. Les mer om Løkken 3.0