Forskerne og ingeniørene i MiNaLab jobber med å tette gapet mellom anvendt forskning, innovasjon og produksjon.
I det grønne skiftet er det avgjørende å forske frem relevant teknologi, som kan tas i bruk fort.
Ingen grønn omstilling uten digitalisering, ingen digitalisering uten mikrobrikker.
På SINTEF MiNaLab gjøres alt, fra idé til produksjon. Dette er den eneste uavhengige, komplette linje for utvikling og fabrikasjon av mikrobrikker i Norge.
Det innebærer alt fra grunnleggende forskning til utvikling av produksjonsprosesser, design og produksjon. MiNaLab bidrar også til utdanning.
Fakta om MiNaLab:
- Spesialisert kompetanse på å produsere sensorer som kan måle trykk under vann, i lufta og i verdensrommet.
- Ca. 20 bedrifter nasjonalt og internasjonalt er avhengig av mikrobrikker laget i MiNaLab. I tillegg er MiNaLab utviklingspartner for omlag 20 bedrifter.
- Samarbeider med norske bedrifter, hvor halvparten er oppstartsbedrifter. Totalt innebærer dette ca. 300 norske arbeidsplasser.
- Utvikler og leverer spesialutviklete sensorer, som ikke er hyllevare. Dette er komponenter som gir norske og europeiske bedrifter helt spesielle konkurransefortrinn.
SINTEF MiNaLab har sitt hovedfokus på sensorbrikker. Sensorer kommer til å blir instrumentelle i digitalisering, og dermed også i det grønne skiftet.
- MiNaLab er en del av NorFab, et nasjonalt partnerskap av infrastruktur for mikro- og nanofabrikasjon i Norge. De er lokalisert i Vestfold, Oslo og Trondheim.
Laben har et høyteknologisk renrom på 800 kvm, er sertifisert etter ISO 9001:2015 (kvalitetsstyring), ISO 14001:2015 (miljøstyring) og ISO 45001 (arbeidsmiljø). Den er organisert under avdeling for Mikrosystemer og nanoteknologi på SINTEF Digital.
Både norsk og internasjonal industri bruker SINTEF MiNaLab til produksjon av nøkkelkomponenter.