Dette vil kunne resultere i data som kan legges til grunn for løpende vurdering av fiskens velferd og helse under oppdrett. Med dette som bakgrunn ble prosjektet " Teknologi for nye datatyper og informasjon som beskriver situasjon og tilstand hos laksefisk i kommersielle merder" (LAKSIT) etablert. Med dette som bakgrunn ble prosjektet " Teknologi for nye datatyper og informasjon som beskriver situasjon og tilstand hos laksefisk i kommersielle merder" (LAKSIT) etablert. LAKSIT er finansiert gjennom FHF, og har en styringsgruppe bestående av representanter fra tre forskjellige oppdrettsselskaper som skal besørge at prosjektarbeidet opprettholder industriell relevans.
Resultatmål
Å utvikle og teste nye teknologiske løsninger for observasjon av tilstand for laks i merd, ved å produsere nye, objektive data som kan relateres til fiskens velferd og helse i oppdrettssituasjonen.
Delmål
- Å utvikle og feltteste to teknologiske løsninger for kontinuerlig overvåkning av laks i merd i periodene før (inntil 1 mnd.), under, og etter (inntil 1 mnd.) en avlusingsoperasjon.
- Å undersøke om data fra disse løsningene kan brukes til å identifisere forskjeller i fiskens tilstand før, under og etter avlusningsoperasjonen.
- Å undersøke om en gjennom dataanalyse kan identifisere hvor lang tid det tar før fisken har kommet tilbake til opprinnelig tilstand etter avlusningen (dersom dette skjer)
- Å utarbeide konseptskisse/utkast for automatiserte algoritmer for online overvåkning og presentasjon av fiskens tilstand under avlusningsoperasjoner.
Forventet nytteverdi
Teknologiske løsninger som klarer å identifisere endringer i fiskens tilstand før, under og etter en avlusningsoperasjon vil ha industriell nytte ettersom de kan gi tidlig varsel om endringer i fiskepopulasjonen under operasjonen. Slik informasjon kan videre benyttes til å bestemme om en kan opprettholde operasjonen, eller om den bør endres/avbrytes. I tillegg er det sannsynlig at tekniske løsninger og systemer som fremdrives i dette prosjektet også vil ha nytteverdi inn mot andre aspekter innen oppdrett, eksempelvis overvåkning av daglig drift.
Gjennomføring
For å øke sjansen for at prosjektet skal munne ut i nyttige og relevante resultater innen relativt kort tid, skal de teknologiske løsningene utviklet i prosjektet begrenses til to systemer basert på henholdsvis maskinsyn og akustisk telemetri.
Prosjektet gjennomføres med 6 delaktiviteter (DA):
- DA1: Metodeutvikling maskinsyn
- DA2: Metodeutvikling akustisk telemetri
- DA3: Feltforsøk på fullskala anlegg
- DA4: Post-prosessering og databehandling
- DA5: Videre teknologiske muligheter
- DA6: Administrasjon og formidling
Resultater og diskusjon
Hovedkonklusjonen fra forsøkene var at begge systemene utviklet i prosjektet var i stand til å beskrive og tallfeste tilstander hos laks som er relevante for å bedømme hvordan fisken påvirkes av avlusning og trenging. Begge systemene viste seg også å fungere bra i utsett ved oppdrettsanlegg over lengre tid (3–4 måneder), noe som er viktig for å kunne fungere som grunnlag for fremtidig produktutvikling. Likheter mellom aktivitet målt med akselerometer og svømmehastighet estimert fra kamerasystemet antyder også at disse metodene i disse forsøkene var i stand til å fange samme dynamikk i vedrørende fisks svømmeaktivitet. Dette kan bety at en både kan benytte de to metodene til å verifisere hverandre, og at en på sikt kan utlede en mer robust indikator av atferd basert på begge datakildene.