I Norsk havteknologisenter vil det foregå utdanning av ingeniører og forskere, grunnforskning, oppdragsforskning og testoppdrag for norsk og internasjonalt næringsliv. Formålet med Norsk havteknologisenter er å sikre Norges posisjon som ledende havnasjon og bidra til den grønne omstillingen av norske havnæringer.
Norsk havteknologisenter vil bestå av nye laboratorier på Tyholt i Trondheim kombinert med installasjoner ute i Trondheimsfjorden, i havet utenfor Hitra og Frøya og Ålesund. Den store forskningsinfrastrukturen gir NTNU og SINTEF muligheten til å tilby forskning, utdanning og innovasjon som havnæringene trenger for å lykkes med omstillingene de står overfor.
Norsk havteknologisenter kommer gi bidrag på ulike områder:
- Utvikling og omstilling av havnæringene i Norge (bærekraftig verdiskapning og økt konkurransekraft)
- Nye arbeidsplasser innen havnæringene
- Utdanning av fremtidens kandidater innen havnæringene
- Verdensledende forskningsmiljø på havromsteknologi
- Nye innovasjoner
- Nye bedrifter
Senteret skal:
- utdanne fremtidens spesialister innenfor havromsteknologi
- sikre næringsliv og myndigheter tilgang til ledende kompetanse og infrastruktur knyttet til høsting og forvaltning av havrommet
- bidra til effektiv utnyttelse av nasjonal kompetanse og økt kunnskap gjennom samarbeid med norske og utenlandske institusjoner og virksomheter
- aktivt medvirke til økt innovasjonstakt innen havromsteknologi
- bidra til omstilling og utvikling av havnæringene
- SINTEF og NTNU kommer være brukere av Norsk havteknologisenter, og Statsbygg vil være byggherre. Norsk havteknologisenter planlegges bygges på tomten hvor Marinteknisk senter ligger i dag, Otto Nielsens vei 10, på Tyholt i Trondheim.
- Byggestart berammes sommeren 2022. Endelig beslutning om finansiering tas av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2022.