Senteret vil bidra til det grønne skiftet, flere av FNs bærekraftsmål og oppnåelse av Parisavtalen.
Dyrking av havet er nødvendig for å dekke behovene for mat, fôr, materialer, energi og klimaløsninger til en økende global befolkning. Norge, som har en av verdens lengste kystlinjer, kan ta en ledende rolle i en slik utvikling. Norsk taresenter skal bidra til dette med en unik infrastruktur for forskning og innovasjon langs hele verdikjeden for makroalgedyrking.
Norsk taresenter tilbyr moderne utstyr for forskning og innovasjon i en integrert fullskala teknologiplattform som drives av tverrfaglige kunnskapsmiljøer ved SINTEF og NTNU i tett samarbeid med industri. Infrastrukturen består av land- og sjøanlegg for makroalgedyrking på kystnære og eksponerte lokaliteter og i integrert produksjon med laks i integrert multi-trofisk akvakultur (IMTA).
Sjøanleggene og arealene rundt visualiseres med matematiske havmodeller koblet til sensornettverk for overvåking av miljøbetingelser, opptak av næringsstoffer og CO2 og produksjon av makroalger i anleggene. Det vil bli etablert et automasjons- og robotikklaboratorium for land- og sjøanlegg, et mobilt system for pre-prosessering, stabilisering og lagringsløsninger for innhøstet råstoff samt laboratorier for prosessering, produktutvikling og kvalitet.
Senteret bidrar til effektivisering av makroalgedyrking og utnyttelse, og demonstrering av lønnsomme løsninger for å tette gapet mellom dagens produksjon på noen hundre tusen tonn og et estimert potensial på 4 millioner tonn til en verdi at 8 milliarder kroner i Norge i 2030. Til sammenligning har global produksjon passert 36 millioner tonn.