Til hovedinnhold
Norsk English

SEARCULAR - Løsninger som støtter rene hav og bærekraftig fiske, fra dekk til havn

SEARCULARs kjerneformål er å redusere marin forsøpling og mikroplast fra fiskeri i Europa (bunntrål, snurrevad, tunfiske med not og FAD) og å fremme sirkulærøkonomi i fiskerinæringen.

Kontaktpersoner

bilde av en klump med garn ombord i en båt

Fiskerinæringen bidrar til betydelige mengder marin forsøpling. Dette skyldes blant annet at fiskeredskaper er konstant utsatt for slitasje under bruk og dermed er en kilde til mikroplastforurensing. De fleste fiskeredskaper er dessuten vanskelige å resirkulere, da de består av en blanding av ulike materialer og polymerer, samt at det er få resirkuleringsselskaper for slike produkter i Europa, noe som bidrar til logistiske utfordringer. Som et resultat havner mange fiskeredskaper på søppelfyllinger eller blir brent.

Marin forsøpling og mikroplast utgjør en betydelig trussel mot økosystemer og økosystemtjenester, og bør adresseres i europeisk fiskeriforvaltning. SEARCULAR vil redusere marin plastforurensning fra fiske i Europa, med fokus på å utvikle bærekraftige løsninger for fiskeredskaper, redusere marin forsøpling og forbedre resirkuleringsprosessen.

Tester forskjellige løsninger

SEARCULAR tester fire innovative markedsløsninger; tre som erstatter konvensjonelle materialer i fiskeredskaper med mer bærekraftige alternativer, og én løsning som behandler brukte (End-Of-Life) fiskeredskaper i havnene. 

SINTEF Ocean vil bidra til forskningen på disse løsningene, ved å vurdere ytelsen av biologisk nedbrytbare materialer i fiskeredskaper (snurrevadtau), for å definere de tekniske evnene til de nye løsningene i fiskeriet. Dette vil bli gjort både ved SINTEF SeaLabs fasiliteter og til sjøs ombord på kommersielle fiskefartøy. I tillegg vil SINTEF Ocean gjennomføre studier av biologisk nedbrytning i kontrollerte laboratorieforhold, ved bruk av sjøvann fra Trondheimsfjorden.

Finansiering

SEARCULAR er finansiert av EU’s Horizon-program (prosjekt nr. 101112852), samt UK Research and Innovation (UKRI).

Utdypende informasjon på engelsk.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2023 - 2026