Til hovedinnhold
Norsk English

EMTOW - Nødslepoppkopling for skip uten IMO krav til spesifikt nødslepsystem

Prosjektets mål er å designe og demonstrere et effektivt nødsleparrangement på skip som ikke er omfattet av IMO’s regelverk om ombordbasert nødslepsystem.

Kontaktperson

Som følge av hendelser med drivende skip som grunnstøtte og førte til betydelige forurensninger, ble Statlig slepeberedskap opprettet i 2003. Kystverket administrerer denne, og Kystvakten har siden 2020 hatt det operative ansvaret. Vardø trafikksentral (NOR VTS) overvåker skipstrafikken langs kysten. De registrerer i overkant av 150 drivende skip årlig – en del av disse driver inn mot kysten og må assisteres for å unngå grunnstøting og forurensning.

Prosjektet behandler utfordringer med å kople opp en slepeline mellom det drivende skipet og en taubåt. Et kommende IMO krav om at alle større skip (> 20.000 GT) skal ha et nødsleparrangement, gir norsk maritim industri en ny forretningsmulighet.

Prosjektet skal basert på innhenting av erfaringer fra gjennomførte nødslep og besøk på skip designe nødsleparrangement for større cruiseskip, store bulkskip og framtidige større deep-sea autonome fartøy.

SINTEF Ocean har siden 2010 samarbeidet med Kystverket og Kystvakten både på utforming av kompetanseplan for personell på fartøy som gjennomfører nødslepoperasjoner og simuleringsverktøy for drivende skip. I dette prosjektet gjennomfører SINTEF Ocean en kartlegging av status på nødslepdokumentasjon, spesifikk opplæring og ombordtrening med relevant utstyr for kopling av en nødsleper under krevende værforhold. I tillegg skal drivebane- og slepelinemodeller videreutvikles gjennom en tilpasning til fartøystyper prosjektet har prioritert.

Bru på redningsskip med skjermer og dårlig vær
Foto: Kystvakten. Gjengitt med tillatelse.

Nøkkelinfo

Finansiering

Prosjektet er støttet av Forskningsrådet (prosjektnummer 346816) og er et Innovasjonsprosjekt for næringslivet (IPN). 

Prosjektvarighet

2024 - 2025

Utforsk fagområdene