Vil du delta i en spørreundersøkelse om HMS-opplæringen for verneombud og AMU-medlemmer i norsk arbeidsliv?
Vi inviterer alle verneombud, hovedverneombud og AMU-medlemmer i Norge til å svare på en spørreundersøkelse om dine erfaringer med HMS-opplæringen du har fått i rollen din og hvilke ønsker og råd du har til fremtidig opplæring. Ved å delta bidrar du til økt kunnskap om HMS-opplæringen i Norge og til å styrke arbeidsmiljøarbeidet og verneombudsordningen i norsk arbeidsliv.
Undersøkelsen er anonym, og det er frivillig å delta. Siden det ikke lagres svar eller informasjon om deg, ber vi deg om å fullføre utfyllingen når du har åpnet lenken.
Det tar ca. 15 minutter å besvare undersøkelsen.
Vi ønsker også svar fra deg om du ikke lenger er i en av disse rollene, men har vært det i løpet av de siste fem årene. Vi ber deg også om å videresende denne lenken til andre verneombud og AMU-medlemmer i din virksomhet, organisasjon eller andre du kjenner som har, eller har hatt, disse rollene.
SINTEF skal gjennom to forskningsprosjekter undersøke hvilke erfaringer verneombud og medlemmer i AMU (arbeidsmiljøutvalg) har til dagens HMS-opplæring og hvilke ønsker og råd dere har til den fremtidige opplæringen i rollene. Undersøkelsen skal inngå som et kunnskapsgrunnlag for to ulike prosjekter (det andre prosjektet: Morgendagens HMS-opplæring for verneombudene i norsk arbeidsliv ) med to oppdragsgivere, LO og Arbeidstilsynet. Kunnskapen som fremkommer, skal brukes for å vurdere behov for tiltak for å styrke HMS-opplæringen for verneombud og AMU-medlemmer i Norge. Formålet er å styrke arbeidsmiljøarbeidet og verneombudsordningen i norsk arbeidsliv. Resultatene fra undersøkelsen vil bli publisert i åpne SINTEF-rapporter, samt inngå i vitenskapelige publikasjoner.
Ved spørsmål eller kommentarer, ta gjerne kontakt med prosjektleder i SINTEF; - tlf. 93 21 13 61.
Tre overordnede problemstillinger
- Hvilken opplæring gis i dag?
- Hvordan fungerer dagens regelverk for HMS-opplæring?
- Hvilken betydning har dagens HMS-opplæring i praksis?
Problemstillingene skal besvares ved bruk og sammenstilling av ulike datakilder og metodetilnærminger og består av tre hoveddeler:
- H1 - deskstudie av eksisterende kurstilbud for HMS-opplæring av verneombud og AMU-medlemmer.
- H2 - en kvalitativ intervjustudie av relevante aktører. (verneombud, AMU-medlemmer, arbeidsgivere og kurstilbydere)
- H3 - en kvantitativ spørreundersøkelse til verneombud og AMU-medlemmer i norsk arbeidsliv.
Leveransen er en sluttrapport som presenterer funn og forslag til aktuelle forbedringstiltak for dagens ordning for HMS-opplæring.
SINTEF gjennomfører dette forskningsprosjektet på oppdrag fra Arbeidstilsynet som skal være et kunnskapsgrunnlag for HMS-opplæringen for verneombud og medlemmer i Arbeidsmiljøutvalg i Norge. Arbeidstilsynet har fått i oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet å lede en partssammensatt arbeidsgruppe som skal foreta en helhetlig gjennomgang og vurdering av dagens regulering og ordning for HMS-opplæring.