Til hovedinnhold
Norsk English

Morgendagens HMS-opplæring for verneombudene i norsk arbeidsliv

SINTEF gjennomfører et forskningsprosjekt på oppdrag fra LO, med mål om å innhente kunnskap om hvilke erfaringer verneombudene i norsk arbeidsliv har knyttet til dagens HMS-opplæring, og hvilke ønsker og råd de har til den fremtidige opplæringen.

Kontaktperson

Ill.: Shutterstock

Vil du delta i en spørreundersøkelse om HMS-opplæringen for verneombud og AMU-medlemmer i norsk arbeidsliv?

Vi inviterer alle verneombud, hovedverneombud og AMU-medlemmer i Norge til å svare på en spørreundersøkelse om dine erfaringer med HMS-opplæringen du har fått i rollen din og hvilke ønsker og råd du har til fremtidig opplæring. Ved å delta bidrar du til økt kunnskap om HMS-opplæringen i Norge og til å styrke arbeidsmiljøarbeidet og verneombudsordningen i norsk arbeidsliv. 

Undersøkelsen er anonym, og det er frivillig å delta. Siden det ikke lagres svar eller informasjon om deg, ber vi deg om å fullføre utfyllingen når du har åpnet lenken.

Det tar ca. 15 minutter å besvare undersøkelsen.  

Gå til spørreundersøkelsen

Vi ønsker også svar fra deg om du ikke lenger er i en av disse rollene, men har vært det i løpet av de siste fem årene. Vi ber deg også om å videresende denne lenken til andre verneombud og AMU-medlemmer i din virksomhet, organisasjon eller andre du kjenner som har, eller har hatt, disse rollene.

SINTEF skal gjennom to forskningsprosjekter undersøke hvilke erfaringer verneombud og medlemmer i AMU (arbeidsmiljøutvalg) har til dagens HMS-opplæring og hvilke ønsker og råd dere har til den fremtidige opplæringen i rollene. Undersøkelsen skal inngå som et kunnskapsgrunnlag for to ulike prosjekter (det andre prosjektet: HMS-opplæring for verneombud og AMU-medlemmer ) med to oppdragsgivere, LO og Arbeidstilsynet. Kunnskapen som fremkommer, skal brukes for å vurdere behov for tiltak for å styrke HMS-opplæringen for verneombud og AMU-medlemmer i Norge. Formålet er å styrke arbeidsmiljøarbeidet og verneombudsordningen i norsk arbeidsliv. Resultatene fra undersøkelsen vil bli publisert i åpne SINTEF-rapporter, samt inngå i vitenskapelige publikasjoner.

Ved spørsmål eller kommentarer, ta gjerne kontakt med prosjektleder i SINTEF; - tlf. 93 21 13 61. 

 

Problemstilling og metode

Hvilke erfaringer har verneombudene i norsk arbeidsliv knyttet til dagens HMS-opplæring og hvilke ønsker og råd har de til den fremtidige opplæringen i verneombudsrollen? 

  • Konkretisering av problemstillingen:
    • Hvilke erfaringer og opplevd nytteverdi har verneombudene i Norge av dagens opplæring i rollen? Hva fungerer bra og hva bør forbedres? Innhold, form, varighet/tidsbruk, sammensetning (kontekst/risikofaktorer/størrelse på virksomhet).
    • Hvilke drivere og barrierer møter verneombudene i utøvelsen av sitt verv ute på arbeidsplassene? Hva er det som fremmer og hemmer utøvelsen av verneombudsrollen i norske virksomheter? 
    • Hvilke fremtidige behov for kompetanse og opplæring har verneombudene? Hvilken kunnskap og kompetanse bør inngå i HMS-opplæringen for verneombudene i Norge som er viktige i fremtidens arbeidsmiljø? 

Problemstillingene skal besvares gjennom en spørreundersøkelse, som sendes til verneombudene i norsk arbeidsliv. I tillegg skal også AMU-medlemmer få spørsmål om å delta i undersøkelsen for å gi sin vurdering og rapportere sine erfaringer med HMS-opplæringen. Spørreundersøkelsen skal sendes ut i løpet av tidlig høst 2024. 

Bakgrunn

Tidligere forskning og erfaringer peker på behov for forbedringer knyttet til opplæringen som tilbys til, og gjennomføres av, verneombud. Endringer i arbeidsmiljøloven, fra januar 2024, medfører at vi nå har mange nye verneombud i det norske arbeidslivet fra små virksomheter. I tillegg har verneombudene fått et økt krav om å påse arbeidstakeres psykososiale arbeidsmiljø. SINTEF-forskning viser at det er behov for å styrke kunnskapen om psykososialt arbeidsmiljø i norske virksomheter, og at dette bør inngå i det systematiske HMS-arbeidet i større grad (Thun et al., 2022). LO vil bidra til at verneombudsordningen og arbeidsmiljøarbeidet i Norge styrkes. En viktig forutsetning for dette er oppdatert kunnskap for å kunne sikre HMS-opplæring som er bedre tilpasset det nye regelverket.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2024 - 2024

Finansiering

Landsorganisasjonen i Norge (LO)

Partner

Sentio AS

Prosjekttype

Direkteoppdrag

Utforsk fagområdene