Norge ligger i startgropa for å entre forskningsmarkedet for kvanteteknologi, men har lang erfaring i forskning på andre materialsystemer. I den anledning har SINTEF Industri satt av 14 millioner kroner til et internt prosjekt på å utvikle og forbedre SNSPDer. SNSPDer er kommersielt tilgjengelige i dag, men må holdes på temperaturer bare et par grader over -273 °C, den laveste temperaturen som finnes. Vårt ønske er å heve virketemperaturen, slik at komponentene blir billigere å bruke (siden kjøleutstyr for svært lave temperaturer er veldig dyrt) og kan finne en bredere anvendelse.
Prosjektet vil trekke på ressurser på UiO, Justervesenet, University of Warwick, University of Augsburg, King’s College London og nasjonal og internasjonal vitenskapelig infrastruktur (NORTEM, NORFAB (på UiO og USN), ECCSEL og Sigma2) samt intern kommunikasjon med kvanteteknologisatsingene på SINTEF Digital.
SNSPDer er laget av superledere som man deretter etser til labyrintmønstre med dimensjoner i nanometerområdet. Vi vil bruke avanserte deponeringsteknikker for å lage superledere og etseteknikker for å lage labyrinter. Flere forskjellige mikroskoper og spektroskoper (TEM, SEM, AFM, XPS) og beregninger på kvantemekanisk nivå vil studere materialene. Deretter vil deres elektriske egenskaper og evne til å absorbere enkeltfotoner bli nøye studert under egenutviklede protokoller for feilsøking i kvantekomponenter. Så mye som mulig av karakteriseringen vil foregå ved temperaturer nær det absolutte nullpunkt (-273C).
Foto: Bilde av en tynnfilmavsetning av et metall, laget av seniorforsker Marit Stange. Foto: SINTEF.