Prosessindustrien er en av Norges største eksportnæringer og bidrar til verdiskaping og sysselsetting over hele landet. Prosessindustrien er også en sentral del av regjeringens initiativ Grønt Industriløft, som inkluderer hvordan industrien kan oppnå en grønn og digital omstilling, også kjent som Twin Transition.
Mange bedrifter i prosessindustrien er allerede i front globalt når det gjelder lavt klimafotavtrykk, høy ressurseffektivitet og kvalitet på produktene. Likevel vil bedre bruk av digitale verktøy bidra til økt verdiskaping, bedre og mer effektiv produksjon, samt reduserte klimagassutslipp.
Fremveksten av en rekke nye digitale verktøy og plattformer gir industrien helt nye muligheter. Men, hvilke løsninger vil gange prosessindustrien mest?
Sterkt tverrfaglig miljø skal finne svarene
Det nasjonale strategiforumet Prosess21 gir råd til industrien og myndighetene om hvordan prosessindustrien kan redusere sine utslipp innen 2050 og øke verdiskapingen. Siden oppstarten i 2018 har forumet opprettet ekspertgrupper for å utrede ulike temaer som er aktuelle for å nå dette målet. Prosess21 har nå gjenopptatt et tidligere påbegynt arbeid med å avdekke digitale muligheter og utfordringer for prosessindustrien. Dette for å imøtekomme det økte behovet for kunnskap om digitale løsninger.
DigiPro Centre, nasjonalt senter for digitalisering av prosessindustrien, har blitt valgt til å lede sekretariatet for den nye ekspertgruppen. DigiPro Centre ble opprettet i 2019 av rundt 25 aktører innen norsk industri, akademia, leverandører og forskningsinstitutter for å løse utfordringer i prosessindustrien ved hjelp av digitalisering. Dette tverrfaglige samarbeidet skal nå nyttiggjøres i arbeidet.
– Målet til ekspertgruppen er å bidra med kunnskap og forståelse for dagens digitale situasjon i prosessindustrien og fremtidige anbefalinger frem mot 2030, forteller leder av DigiPro Centre og senior prosjektleder i SINTEF, André Larsen.
Deltakerne i ekspertgruppen består av representanter fra medlemsbedrifter i DigiPro Centre, samt noen utvalgte nøkkelpersoner fra LO, NFR, Siva, IFE, Borregaard og Celsa Nordic. Arbeidet skal munne ut i en rapport innen utgangen av 2024, og skal være et verktøy for myndigheter og ledere i prosessindustrien.
– Overordnet mål er at norsk prosessindustri tar en ledende posisjon globalt ved å realisere potensialet for økt verdiskaping fra digitalisering, sier André Larsen.
Hvor vil digitalisering gi best effekt?
Andre Larsen forklarer at ekspertgruppen vil kartlegge relevante fagmiljøer og sammenstille nåsituasjon, fremtidsplaner og utfordringer for et representativt utvalg av prosessindustribedriftene i Norge. Videre skal de utvikle en felles forståelse av nåsituasjon, beskrive ambisjonsnivå for digital endring og evaluere risiko. Dette skal resultere i klare anbefalinger for industrien.
– For å få til et digitaliseringsløft må bedriftene være bevisste hvor digitaliseringen kan gi best effekt, og det må ses på alt fra tilgjengelige ressurser og funksjoner til risiko, sier André Larsen.
Ekspertgruppen vil overlevere sin rapport til Prosess21, som etter deres evaluering vil distribuere den og legge den ut på Prosess21.no.