Datasentre er avgjørende for vår digitale infrastruktur, men tradisjonelle luftkjølingsmetoder produserer betydelig varme og energitap, og utgjør 1-2 prosent av det globale strømforbruket.
Et EU-finansiert prosjekt er nå satt til å transformere energistyring med innovative teknologier som lover betydelige forbedringer i energieffektivitet. Prosjektet tar tak i problemet med den revolusjonerende teknologien “nedsenkingskjøling”. I motsetning til konvensjonell luftkjøling, som er avhengig av luftstrøm, nedsenkes komponentene i en spesialisert væske, slik at det oppnås imponerende Power Usage Effectiveness (PUE)-verdier under 1,1, sammenlignet med 1,6 som er typisk for tradisjonelle systemer.
SINTEF er i prosjektet ansvarlig for å utvikle og koordinere modeller for prosessdesign og optimalisering av et nedsenkingskjølingssystem, kombinert med ny og svært effektiv langtidsvarmelagring.
Innovativ varmegjenvinning for maksimal effektivitet
Prosjektet går utover kjøling ved å integrere et avansert varmelagringssystem ved bruk av faseendringsmaterialer (PCM). Disse materialene fanger og lagrer lavtemperaturvarme i opptil seks måneder, og bygger bro mellom varmeproduksjon og etterspørsel. Denne tilnærmingen reduserer energitap betydelig og gjør det mulig å bruke den gjenvunnede varmen til romoppvarming eller til og med strømproduksjon.
Tilpasningsevne og bærekraft
Prototypens modulære design gjør det enkelt å tilpasse til ulike datasenterstørrelser og -lokasjoner, og muliggjør enkel installasjon både innendørs og utendørs. I tillegg fremmer systemet miljømessig bærekraft ved å bruke resirkulerte materialer og støtte et nullutslippsdesign, som betyr at systemet er utformet for å ikke produsere noen skadelige utslipp til miljøet.
Prosjektet har som mål å sette nye standarder innen energistyring for datasentre. Fremtidige steg inkluderer detaljerte teknologivurderinger og utforsking av flere bruksområder.