– SINTEF er en klar vinner i årets kåring. De skiller seg ut fra de andre arbeidsgiverne på lista på flere punkter og unge ser nok både formål og selskapsverdier som attraktive. Samtidig er de også det selskapet som tilbyr spennende oppgaver og personlig utvikling, sier Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.
SINTEF vant også kåringen i 2022 og fikk en tredjeplass i fjorårets kåring. SINTEF vinner også årets teknologi-indeks, rangeringen for unge med teknologibakgrunn.
Tre faktorer avgjør
YPAI-indexen er bygget opp av tre faktorer: Selskapets rykte, selskapets opplevde suksess og hvor vidt kandidatene ønsker å jobbe i selskapet. SINTEF har både best rykte og er det selskapet som flest unge talenter sier de ønsker å jobbe hos.
– Det er en stor anerkjennelse for oss å bli kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver for andre gang i YPAI-kåringen, og i tillegg vinne teknologi-kategorien. Vi prøver hardt å leve opp til visjonen vår om teknologi for et bedre samfunn, og det ser ut som det er viktig også for studenter og nyutdannede, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.
Slår de store
At SINTEF slår store navn som Aker BP, PwC, Google og Microsoft synes konsernsjefen er stor stas – men ikke så rart.
– Jeg synes vi bidrar med så mye som er kjempefornuftig for fremtiden, og tenker at SINTEF er en artig arbeidsplass hvor man har stor innflytelse på eget liv, så det er ikke så rart. Jeg er rett og slett kjempestolt over å være en del av denne organisasjonen, sier Alexandra.
– Frihet er viktig
Marie Lindland kom til SINTEF som sommerforsker for to år siden. Etter det fortsatte hun som forskningsassistent, før hun i fjor begynte å jobbe som forsker i SINTEF Digitals forskningsgruppe innen Optimering. Hun tror at en av grunnene til at vi scorer så høyt er friheten man får som ansatt i SINTEF.
– Vi er de beste på forskningen vi gjør og implementerer løsningene våre i industrien slik at det får utgjøre en praktisk forskjell. Jeg setter pris på friheten vi har til å utvikle spennende forskningsprosjekt, og til å lære fra all erfaringen som bor hos forskerne.
Hun synes SINTEF er en perfekt arena til å både lære mer og å komme i kontakt med relevante samfunnsaktører. Dette var noe av det som fikk henne til å søke på jobben.
– Det var også viktig å kjenne at jeg var ønsket som ansatt, heller enn å kvoteres inn som "ung", "kvinne" eller "nyutdannet". Jeg føler meg verdsatt hos SINTEF, og det er viktig, sier Lindland.
Om undersøkelsen
Academic Work gjennomfører hvert år undersøkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI) som kartlegger unge arbeidstakere og deres syn på arbeidslivet. Undersøkelsen er i 2023 besvart av ca 1100 personer i Norge, som enten er under utdanning eller er inntil fem år inn i sin karriere. Undersøkelsen måler blant annet Norges mest attraktive selskaper og hvilke egenskaper som er viktigst i valg av arbeidsgiver.
Store omrokkeringer
På årets topp 20 liste er det ni selskaper som ikke plasserte seg blant de tjue beste i 2023. Best av disse er Aker BP på en andreplass, fulgt av Deloitte, BDO, NTNU, Norconsult, Apple, Innovasjon Norge, Atea og Skatteetaten.
Selskaper som har falt ut av årets liste er DNV, Bouvet, Norsk Hydro, KnowIT, Finn.no, Statkraft, Tietoevry, Accenture og Schibsted. Fjorårets vinner Microsoft falt til en åttende plass på årets liste.
Mange norske selskaper på lista
I 2023 var det totalt ti norske selskaper på lista, mens i år har elleve selskaper med norsk opprinnelse fått plass blant topp 20.
– Norskandelen på lista fortsetter oppover, det ser vi også i selskapene som ligger og bobler rett under de tjue beste. Samtidig står teknologi- og konsulentbransjen fortsatt sterkt med flere store internasjonale selskaper. Vi ser at unge søker både trygghet og karrieremessige utfordringer. Det kan være noe av bakgrunnen for at det er akkurat disse selskapene som havner øverst på årets liste, sier Furulund.