SINTEF har analysert de fem ulykkestypene som oftest fører til dødsfall eller alvorlig skade for fiskere: forlis, fisker over bord, fall om bord, slag-/klemulykker og drukning i havn. Arbeidet har resultert i årsakskart som viser hva som ligger bak ulykkene – og over hundre konkrete forslag til tiltak rettet mot fiskere, leverandører, rederier og myndigheter.
– Forskningen har gitt oss en dypere forståelse av risikofaktorene og de bakenforliggende årsakene til ulykkene. Vi har utviklet årsakskart som kan brukes både i opplæring og risikovurdering, sier prosjektleder Ingunn Marie Holmen i SINTEF.
Hovedfunn fra prosjektet
Fartøyforlis og fall over bord er de vanligste dødsårsakene blant yrkesfiskere. Sjarkfiskere og alenefiskere er særlig utsatt.
Flesteparten av personulykkene registrert hos Sjøfartsdirektoratet har skjedd i trålerflåten.
Ulykkeshendelsene som peker seg ut i statistikken er forlis, fall over bord, fall om bord, slag- og klemulykker og drukning i havn.
Tiltak for å redusere risikoen bør handle om arbeidspraksis, arbeidsplass, arbeidsbekledning og personlig verneutstyr, opplæring og kompetanse samt rammebetingelser og regulering.
Forskernes forslag til tiltak
SINTEF og FHF trekker frem flere grep som kan redde liv:
- Mer samfiske og redusert alenearbeid
- Bedre personlig verneutstyr, som personalarm og sporingsenhet som kan aktiveres ved fall over bord, samt flytedrakter
- Teknologiforbedringer, som nødstopp på motor og sikrere dekkdesign
- Styrket opplæring, særlig for ungdom og nye fiskere
- Regelverksendringer som gjør det enklere å fiske sammen og utnytte kvotene trygt
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har finansiert den omfattende forskningsinnsatsen som har gitt ny kunnskap om hva som forårsaker de mest alvorlige ulykkene i norsk fiskeflåte – og hvilke tiltak som kan redusere risikoen. Nå håper de at myndighetene og næringen ønsker å ta i bruk den nye kunnskapen.
– Vi mener flere av disse tiltakene bør løftes frem for fiskeri- og havministeren som forslag til enkle grep som kan bidra til å få ned ulykkestallene i sjarkflåten, sier Rita Naustvik, fagsjef i FHF.
Prosjektet har også bidratt inn i Sjøfartsdirektoratets arbeid med nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet, som har nullvisjon for dødsfall til sjøs.
Les hele rapporten her: SINTEF-rapporten «Sikkerhetstiltak for fiskeflåten»