Norsk prosessindustri står foran store digitale omstillinger. For å bevare konkurransekraften i et globalt marked, er det avgjørende å ta i bruk nye digital teknologi som avansert dataanalyse og kunstig intelligens (KI). Digitalisering vil ikke bare bidra til økt verdiskaping, men også spille en viktig rolle for å redusere utslipp.
Hvordan prosessindustrien kan lykkes med digital transformasjon er temaet i den ferske rapporten "Digitalisering i Prosessindustrien 2025», utarbeidet av en ekspertgruppe på oppdrag for Prosess21.
– Dette er en rapport av og for industrien - like relevant for fagfolk som for ledere. Den viser tydelig at nøkkelen til digital suksess ikke er teknologien i seg selv, men menneskene som bruker den, sier Lars Petter Maltby, direktør for Prosess21.
Sterkt tverrfaglig miljø står bak
Under ledelse av DigiPro Centre har ekspertgruppen bestått av over 40 representanter fra industriselskaper, tjeneste- og produktleverandører, institutter, akademia og virkemiddelapparat. Siden oppstarten i 2024 har gruppen kartlagt relevante fagmiljøer og sett på nåsituasjon, fremtidsplaner og utfordringer for et representativt utvalg av norske prosessindustribedrifter.
– Dette har resultert i en felles forståelse av nåsituasjon, ambisjonsnivå for digital endring og risiko, som igjen har ført frem til klare anbefalinger for industrien, forteller leder av DigiPro Centre og senior prosjektleder i SINTEF, André Larsen.
Kompetanse og samarbeid i sentrum
For at norsk industri skal lykkes med digitalisering, er en felles satsning på forskning og innovasjon avgjørende. Dette skal gi industrien tilgang til ny teknologi og kunnskap, samt å utvikle partnerskap og samarbeid mellom de ulike aktørene.
For å realisere det fulle potensialet må industrien samtidig satse på utvikling av kompetanse, styrke horisontal informasjonsflyt og arbeid for å tette innovasjonsgapet. Det anbefales grundig opplæring av ansatte, god flyt av data og informasjon på tvers av organisasjoner og verdikjeder, samt systematisk arbeid med kontinuerlig forbedring.
Økt konkurranseevne kan oppnås ved å heve teknologi- og kompetansenivået, tiltrekke kvalifisert arbeidskraft og fremme samarbeid mellom industri, akademia og myndigheter. Store industribedrifter må samarbeide mer og utvide samarbeidet med universiteter, forskningsinstitutter, leverandører og småbedrifter. I tillegg er det viktig å følge utviklingen i EU for å styrke Europas konkurransekraft.
Anbefalinger for en vellykket digitalisering
Rapporten gir en rekke konkrete anbefaleringer rettet mot industribedrifter og deres samarbeidspartnere, men som også er relevante for myndigheter, utdanningsinstitusjoner og forskningsinstitutter. Anbefalingene omfatter å:
- integrere digitalisering med den overordnete virksomhetsstrategien
- tenke digitalisering for hele virksomheten
- prioritere vekst og verdiskaping
- styrke den digitale kompetansen i hele virksomheten
- få kontroll på dataene og gjør datadeling og kunstig intelligens til et konkurransefortrinn
- tenke samarbeid over hele linjen
- ta risikofaktorer på alvor - være i forkant og være forberedt
- ta initiativ til en FOU-satsing på digital transformasjon og grønn omstilling
- støtte overnasjonale reguleringsinitiativer for digitalisering
- videreutvikle incentivordninger for digitalisering
- et mer tydelig og helhetlig virkemiddelapparat, og
- samarbeid om standardisering og beste praksis.