NTNUs rektor Tor Grande begynte med å vise fram det ikoniske bildet fra åpningen av Slepetanken 1. september 1939, hvor stolen reservert for Kong Haakon sto tom pga. Tysklands invasjon av Polen og starten på det som ble andre verdenskrig. Igjen er det urolige tider.

Men gjennomgående for alle talene for dagen, var at med samarbeid og utveksling av kunnskap og innovasjon, er det også håp.
Vegar Johansen, administrerende direktør i SINTEF Ocean, påpekte at et viktig steg i retningen mot en grønnere, blå økonomi, er etableringen av Norsk Havteknologisenter her i Trondheim, hvor byggingen er godt i gang og de første laboratoriene allerede er i drift:
- Senteret vil gi oss muligheten til å fortsette å utdanne studenter, samtidig som vi utvikler kunnskap og teknologi som vi styrke vårt arbeid med å bygge nye, grønne, havbaserte næringer – nasjonalt og internasjonalt. Det vil også spille en rolle i å utvikle teknologi for styrket forsvar og sikkerhet på sjøen og langs kysten i fremtiden.
President Halla Tómasdóttir trakk fram flere eksempler på Islands nye havbaserte næringer innen fiskeri, utnyttelse av restråstoff, sjømat, taredyrking, innovasjon og kunstig intelligens. Men alt dette avhenger av at vi også tar vare på havet:
- Vår forpliktelse til havets helse må stå fast. Vi kan ikke ha sunne mennesker på en sunn planet uten sunne hav. Havet er kritisk for vår egen og planetens helse.
Hun avsluttet med en referanse til vår felles vikingarv og Leiv Erikssons tilnærming til livet:
- La oss omfavne hans egenskaper med mot, nysgjerrighet og et utforskende sinn, og møte motgang med fleksibilitet og motstandsdyktighet, fordi det kommer vi alle til å trenge i dagens opprørte hav. Jeg tror dette kan være en viking-formel som kan gi oss et ettermæle som pionerer innen bærekraftig utvikling av planeten.

Mot slutten av besøket fikk følget en demonstrasjon av Hurtigrutens Sea Zero skip – fremtidens nullutslippsskip som kombinerer moderne seil og solcellepaneler, med batteridrift. Skipet har blitt utviklet og testet hos SINTEF Ocean.
Både Islands President og Kronprinsen viste stor interesse og stilte spørsmål om energikilder, hybrid backup for fremdrift, og om hvordan testene i bassenget kunne overføres til et fullskala passasjerskip.

Næringsseminaret var i regi av Innovasjon Norge og Business Iceland, med SINTEF og NTNU som vertskap.